Oman työn löytäjä

Pirkko Tuusa toimii HR Specialistina Sodexon henkilöstöpalveluissa Helsingin Pitäjänmäellä. Sodexoon hän siirtyi liikkeenluovutuksen yhteydessä 10 vuotta sitten.

Palvelualalla Pirkko on omien sanojensa mukaan ollut aina. Lähes neljänkymmenen vuoden kokemus pitää sisällään monipuolisia tehtäviä keittiöpuolen perusaskareista ravintolapäällikön tehtäviin. Työuran rikkautena on ollut mahdollisuus nähdä palveluala niin keittiöstä kuin toimistostakin käsin.

Oman työnsä herra

Nykyisessä tehtävässään Pirkko on toiminut osa-aikaisesti 4 viime vuotta. Hän vastaa Sodexon henkilöstöön liittyvien dokumenttien arkistoinnista.– Käsieni läpi kulkee kuukaudessa keskimäärin 10 000 arkistoitavaa paperia, jotka koostuvat muun muassa työaikailmoituksista, lääkärintodistuksista, matkalaskuista ja työsopimuksista. Paperit aakkostetaan ja arkistoidaan laissa määrätyiksi määräajoiksi, jotkut jopa ikuisuudeksi.

– Parasta tehtävässäni on sen itsenäinen luonne, saan suunnitella ja aikatauluttaa oman työni. Ja mielikuvitusta saa todella käyttää, vaikka joku saattaa toisin luulla kun on arkistoinnista kyse, Pirkko naurahtaa. 

Oman työnsä herruudesta nauttimisen lisäksi Pirkolle on tärkeää työilmapiiri ja työkaverit, joiden avuliaisuus ja kärsivällisyys saavat Pirkolta lämpimän kiitoksen. 

Työkokeilun kautta kiinni uusiin tehtäviin

Kahdeksan vuotta sitten tilanne oli toinen. Pirkko oli juuri palannut sairaudesta johtuneen kahden vuoden poissaolon jälkeen töihin, ja työelämään takaisinpääsyn tukemiseksi käynnistettiin työkokeilu. Terveys ei enää kestänyt keittiöpuolen tehtäviä, joten oli keksittävä jotain uutta.

– Kahdeksan kuukauden aikana opin paljon. Olin kolmessa eri toimipisteessä, joissa tein pääosin henkilöstöpalveluihin liittyviä tehtäviä. Uuden oppiminen ja tehtävästä toiseen siirtyminen vaativat lujaa tahtoa. Yksin ei tarvinnut kuitenkaan selvitä, vaan Sodexon työhyvinvointikoordinaattori oli koko ajan tukena, Pirkko muistelee.

– Ihmisellä pitää olla halua kuntoutua ja toisaalta rohkeutta kokeilla uusia asioita. Sodexo kyllä tulee vastaan tarjoamalla vaihtoehtoja ja neuvoja, Pirkko painottaa.