Opiskelijat kilpailivat – voittajasta Sodexon virallinen Suomi 100 -leivos

13.3.2017
Sodexo järjesti Jyväskylässä JAMK:n opiskelijoille Suomi 100 -leivoskilpailun. Voittajaksi selviytyi tiukassa finaalissa musiikin opiskelija Pinja Viljasen leivos, joka tulee tarjolle kaikkiin Sodexo-ravintoloihin valtakunnallisesti.
 
– Halusimme juhlistaa jotenkin Suomi 100 -vuotta ja sain idean leivoskilpailusta. Oli upea huomata, miten innokaasti opiskelijat ja henkilöstö lähtivät ideoimaan uusia reseptejä, kertoo Key Account Manager Sirpa Räsänen.

Kilpailuun saivat osallistua JAMK:n ja JAO:n opiskelijat ja henkilöstö. Ehdotuksia tuli mukavasti ja perjantaina järjestettyyn finaaliin selviytyi viisi parasta leivosta.

Voittajaleivokseksi valikoitui musiikin opiskelija Pinja Viljasen Simpsakka Suomi -leivos.

Raadin mielestä leivos oli erittäin taitavasti ajateltu kokonaisuus, joka oli valmistettu täysin kotimaisista raaka-aineista, mikä sopii Suomi 100 -teemaan loistavasti. Leivoksessa oli selkeä rakenne ja se oli raikkaan makuinen.

Viljasen leivoksessa on kaurakeksipohja, sitruunalla ja vaniljalla maustettu hyydykeosa, jonka sisälle on piilotettu toffeepallo. Leivosta koristaa kaarnalaivan mieleen tuova valkosuklaalastu, jonka päälle on aseteltu mustikka.

– Viljanen kertoi, että hän tykkää osallistua kilpailuihin ja opettelee tarvittavan taidon oikeastaan vasta kilpailua varten. Hän ei siis ollut leiponut erityisen paljon aikaisemmin, mutta oli nyt paneutunut aiheeseen todella hienosti. Aiemmin hän oli osallistunut muun muassa jodlauskilpailuihin ja selvisi niissäkin finaaliin harjoittelun ansiosta, kertoo Räsänen.

Valtakunnalliseen levitykseen

– Raadin tehtävä ei ollut helppo, sillä kaikki viisi finaaliin selvinnyttä leivosta olivat upeita taidonnäytteitä ja kaikista löytyi jotain hyvää.

Finaaliin selviytyivät voittajan lisäksi porkkanakakku, vegaaninen kinki vinki -leivos, Rocky Road Mini Cheesecake ja vaniljainen kuningatarlakkajuustokakku.

– Uskon, että voimme hyödyntää kaikkia finaalileivoksia jollakin tapaa ravintoloissamme.

Raadissa olivat mukana Räsäsen lisäksi JAMK:n vararehtori Heikki Malinen ja Sodexolta keittiömestari Lassi Heinonen, kahvilavastaava Satu Suojala ja Recipe design and Menu planning manager Nordics Ritva Seppälä.

Voittajaleivoksen ensiesiintyminen on tämän viikon perjantaina Keski-Suomen alueen sotaveteraaneille ja heidän puolisoilleen järjestetyillä illallisilla, joissa juhlitaan 77 vuotta sitten päättynyttä talvisotaa.

– On upeaa, että Suomi 100 -vuotta leivos saa esittäytyä näin arvokkaassa juhlassa.

Leivos tulee tarjolle kaikkiin Sodexon ravintoloihin tämän kevään aikana.