Työelämän tutustumisjakso avaa ovia turvapaikanhakijoille

13.6.2017

Sodexo tarjoaa yhdessä Suomen Punaisen Ristin kanssa turvapaikanhakijoille mahdollisuutta työelämään tutustumiseen (TET). TET-jakson pituus on yhdestä kolmeen viikkoa.

– Sodexo Suomi on allekirjoittanut yritysvastuuverkosto FIBSin monimuotoisuussitoumuksen. Monimuotoisuuden edistäminen on yksi konsernimme maailmanlaajuisista strategisista painopistealueista. Kiinnitämme huomiota monimuotoisuuden edistämiseen myös aina rekrytoidessamme uusia työntekijöitä. Elämäntilanteiltaan, kulttuuritaustoiltaan ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan erilaiset ihmiset lisäävät yrityksemme kykyä palvella hyvin kaikkia asiakasryhmiä, toteaa Sodexon HR Manager Ria Repo-Anderson.

Monimuotoisuutta voi toteuttaa ainoastaan mukaan ottamisen kulttuurilla.

– Mukaan ottamisen kulttuurista voi syntyä yhteisö, jossa kaikki kokevat kuuluvansa porukkaan, saavansa tukea, arvostusta ja rohkaisua, Repo-Anderson lisää.

Sodexo noudattaa Yhdistyneiden kansakuntien, Kansainvälisen työjärjestö ILO:n ja OECD:n yritysvastuun periaatteita.

– Olemme tyytyväisiä, että saimme valtakunnalliseksi työelämäkumppaniksemme Sodexon. TET-jaksoilla turvapaikanhakijat pääsevät tutustumaan suomalaiseen työelämään ja oppivat suomalaisesta työkulttuurista. Tämä tukee turvapaikanhakijoiden kotoutumista, sanoo Punaisen Ristin työelämäkoordinaattori Juhana Päivärinta.

Ali teki tilahuoltoa

Irakilainen turvapaikanhakija Ali teki huhtikuussa kolmen viikon TET-jakson eräässä Sodexon toimipisteessä. Tutustumisen aikana hän teki tilahuoltoa ja pieniä avustavia tehtäviä keittiössä, koska hänellä sattui olemaan hygieniapassi.

Sodexon asiakasyritys, jossa Ali työskenteli, oli hänelle tuttu ennestään, sillä hän oli aiemmin työskennellyt Irakissa saman yrityksen valmistamien tuotteiden myyjänä.

– Opin TET-jaksoni aikana paljon siivoustekniikasta. Parasta olivat ystävälliset ihmiset, Ali kiittelee.

Mikäli Ali saa jäädä Suomeen, hän toivoisi saavansa tulevaisuudessa työskennellä kodinkoneiden valmistuspuolella.

– Olen opiskellut sekä ilmastointia että kylmätekniikkaa, hän kertoo.

- TET-jaksolle haluavat turvapaikanhakijat ovat yleensä motivoituneita: he kaipaavat taukoa huolien ajattelusta, ja lisäksi TET tarjoaa hienon tilaisuuden tutustua vastaanottokeskuksen ulkopuolisiin ihmisiin, toteaa Ria Repo-Anderson.

Vaikka turvapaikkapäätös olisi negatiivinen, jää työelämään tutustumisesta ikuinen muisto kaikille osapuolille, Repo-Anerson muistuttaa.

- Jos taas päätös on positiivinen, on henkilöä jo valmiiksi opastettu, miten suomalainen yhteiskunta toimii.

Alin arkaluontoisen tilanteen vuoksi emme julkaise hänen koko nimeään tai kuvaansa.