Sodexo esitteli kiertotalouden käytäntöjään ulkomaalaisille vieraille

15.6.2017

Ranskan ulkomaankaupanneuvoston, talous- ja finanssiasiain osastojen ja pohjoismaisten Business France -toimistojen vuosittainen alueellinen kokous pidettiin Helsingissä kesäkuun alussa. Tänä vuonna kokouksen aiheena oli kiertotalous. Ranskalaisorganisaatioiden pohjoismaiset johtajat vierailivat tapahtumaan liittyen pääkaupunkiseudun yrityksissä tutustumassa niiden kiertotalouskäytäntöihin. Sodexon ohella vierailukohteita olivat Remeo, UPM ja Neste. Vieraat tutustuivat myös Kalasataman älykaupunginosaan.

– Esittelimme vieraillemme Sodexon Better Tomorrow 2025 -ohjelmaa. Kerroimme, mitä vastuullisuus merkitsee Sodexolle ja mikä on meidän panoksemme kiertotalouteen. Kuvasimme vieraille mitä käytännön toimenpiteitä Sodexo on tehnyt Pohjoismaissa erityisesti ruokahävikin minimoimiseksi, kertovat Sodexo Nordicin Quality, Health & Safety and Environment Director Per Liljedahl sekä Sodexo Suomen Quality, Health & Safety and Environment Coordinator Sari Punkkinen.

Sodexo huomioi vedenkulutuksen, ruuantuotannon ja jätehuollon välisen yhteyden. Konserni on sitoutunut vähentämään ruokajätettä, vedenkulutusta ja on pannut toimeen lukuisia jätteenvähennyshankkeita.

YK:n ruoka- ja maanviljelyjärjestön FAO:n mukaan lähes kolmannes ihmisten ravinnoksi valmistetusta ruoasta eli noin 1,3 miljardia tonnia päätyy jätteeksi. FAO:n mukaan hävikkiruoan tuotantoon käytetään vuosittain Volgan virtaaman verran vettä. Hukkaan heitetyn ruuan tuotannosta aiheutuu 3,3 miljardia tonnia kasvihuonekaasuja, vaikkei huomioitaisi hävikkiruuan maatumisessa syntyvää metaania.

– Koulutamme jatkuvasti henkilökuntaamme ruokahävikin minimoimiseksi ruuanvalmistuksessa ja -säilytyksessä. Teemme yhteistyötä esimerkiksi koulujen kanssa. Kannustamme koululaisia ottamaan vain sen verran ruokaa, kun he jaksavat syödä, kertoo Punkkinen.

Sodexo myös kampanjoi ruokahävikkiä vastaan esimerkiksi vuotuisen WasteLess Weekin eli jätteettömän viikon avulla. Ruotsissa Sodexo kokeilee suomalaisen ResQ:n kaltaista aplikaatiota, josta kuluttajat voivat käydä katsomassa, onko Sodexon ravintoloissa tarjolla lounaalta jäänyttä edullisempaa ruokaa.

– Pyrimme lisäämään tietoisuutta, vähentämään jätteitä ja ottamaan käyttöön sopivimpia laitteita ja prosesseja. Haluamme ottaa asiakkaat mukaan jätteiden vähentämiseen ja hyödynnämme jätteitä mahdollisuuksien mukaan. Vieraat olivat vaikuttuneita kaikista niistä toimenpiteistä, joita olemme Pohjoismaissa tehneet.

Keskustelua syntyi myös kasvisruuasta. Sodexo on lisännyt kasvisruuan tarjontaa ravintoloissaan jo viime vuodesta alkaen.

– Yksi vieraistamme kysyi, emmekö enää tarjoa asiakkaillemme ollenkaan liharuokia, mutta tästä ei ole kysymys. Haluamme tarjota asiakkaille sitä, mitä he toivovat. Jos kasvisruoka on riittävän maukasta ja houkuttelevaa, siihen tarttuu ehkä uteliaisuudesta joku sellainenkin, joka ei muuten valitsisi ympäristöystävällisempää kasvisruokavaihtoehtoa, Sari Punkkinen summaa.


Sodexolla kävivät vierailemassa (vas.) Michel Lallemand, Frédéric Janik, JC Celle, Sophie Marek, Marc Essig, Magali Voisin-Ratelle ja Charlotte Loyau-Kahn. Oikealla tilaisuuden isännät Per Liljedahl ja Sari Punkkinen.