Nuoret pääsevät Kesäsetelin turvin kokeilemaan työntekoa

10.7.2017

Kesäseteli on nuorten, yrittäjien ja Helsingin kaupungin yhteinen hanke, jolla tuetaan nuorten kesätyöllistymistä. Kesäsetelin saivat tänä vuonna kaikki Helsingin koulujen 9.-luokkalaiset. Kesäsetelin arvo oli 300 euroa, ja Helsingin kaupunki korvasi summan palkkakuluista työnantajalle.

Sodexon Vaisalan Vantaalla toimipisteessä Kesäsetelillä työskenteli tänä kesänä kahden viikon ajan 16-vuotias Saara Laustela.

– Työnhaku setelin kanssa sujui tosi helposti. Hain kolmeen paikkaan ja pääsin kaikkiin. Työnantajat suhtautuivat kesäsetelillä töitä hakevaan tosi positiivisesti, Laustela kertoo.

Ysiluokalta päässyt Laustela valitsi Sodexon Vaisalan, koska hän suoritti samassa ravintolassa 7.-luokan TET-harjoittelun ja viihtyi hyvin.

– Olen harkinnut kondiittorialaa, mutta ensin käyn lukion.

– Kesäseteli on hieno juttu. Meistä on kiva antaa nuorille mahdollisuus tutustua työelämään ja kokeilla siipiään. Saaran tunsimme entuudestaan ja tiesimme, että hän ei pelkää asiakaspalvelua ja on motivoitunut, kertoo Vaisalan asiakaspalveluvastaava Maiju Nikkonen.

Saara on Vaisalan ensimmäinen kesäsetelillä työskentelevä, mutta ammattikoulutuksen harjoittelijoita ravintolassa työskentelee säännöllisesti.

– Harjoittelu on ollut monille väylä vakituisempaankin työhön. Hyvät harjoittelijamme ovat ilmoittautuneet vuokratyöfirman palkkalistoille ja käytämme heitä tuuraajina, Nikkonen kertoo.

Monipuolisia työtehtäviä

Saara perehdytettiin hyvin, varsinkin turvallisuusasioihin.

– Nuorten kohdalla on erityisen tärkeää, että teemme asiat turvallisesti, ettei satu mitään vahinkoja. Heillä on niin vähän kokemusta työelämästä ja varsinkaan ravintola-alasta, että oikeat toimintatavat pitää opettaa hyvin.

Laustelan työaika oli viisi tuntia päivässä, yhdeksästä kahteen. Hän auttoi laittamaan lounaita esiin, huolehti lounaan ajan leipäpöydästä, täydensi salaattipöytää ja toi saliin puhtaita astioita.

– Työt Saaran kanssa sujuivat tosi hyvin. Hän teko reippaasti kaiken ja hänestä oli valtavasti apua, Nikkonen kertoo.

Nikkosen mielestä Kesäsetelistä tiedottaminen on ollut kovin vähäistä ja siksi yrityksetkin tuntevat sen huonosti.

– Itse kuulin Kesäsetelistä vasta Saaralta. Tämähän on kaupungilta loistava kädenojennus nuorille ja olisi tärkeää, että vastaavia toimintamalleja olisi kaikissa kaupungeissa. Kesäseteli on loistava idea ja auttaa varmasti nuoria työllistymään jatkossa, Nikkonen toteaa.

Hyvä tilaisuus

Kesäseteliä käytettäessä työnantaja tekee kesätyöntekijän kanssa työsopimuksen ja hoitaa normaalit työnantajan velvollisuudet. Sodexolla oli tänä kesänä muutama Kesäsetelillä työskentelevä nuori.

Sodexon HR-osasto uskoo, että Kesäsetelillä työskentelevät nuoret oppivat paljon hyödyllisiä asioita työelämästä: miten työtä haetaan, millaisia ovat työelämän pelisäännöt sekä miten töissä kuuluu olla ja käyttäytyä.

– Nuoret ovat tulevaisuuden rakentajia ja siksi haluamme heidät mukaan. Yläkouluikäiselle nuorelle kesätyöpaikan löytäminen ja saaminen voivat olla vaikeaa ja Kesäseteli auttaa tässä. Kesäsetelillä työskentely on nuoren työelämänpolun ensimmäinen askel, joka auttaa seuraavien töiden saamista.  Kesäsetelin avulla nuoret voivat selvittää omia vahvuuksiaan ja oppia ymmärtämään työelämän vaatimuksia, toteavat Sodexon HR-osaston Arja Ahola ja Minna Brace.


Saara Laustela (vas.) sai kesäharjoittelujaksonsa aikana oppia ravintolatyöstä Maiju Nikkoselta