Elämänlaatua läpi elämän – myös lomalla

3.7.2017

Elämänlaatu on avaintekijä sekä yksilön että yhteisön hyvinvoinnissa ja tehokkaassa toiminnassa. Sodexon missiona on tarjota elämänlaatua parantavia palveluja. Samalla Sodexo haluaa taata omien työntekijöidensä hyvän elämänlaadun

– Taloudellisen kehityksen tulisi kulkea käsi kädessä inhimillisen kehityksen kanssa, minkä vuoksi haluamme nostaa elämänlaadun keskiöön, toteaa Sodexon HR Manager Katja Kinnunen.

Sodexo on perustanut kansainvälisen Quality of Life -instituutin tutkimaan elämänlaatuun vaikuttavia asioita.

– Meillä on myös monivuotinen yhteistyösopimus OECD:n kanssa, ja sitä kautta saamme arvokasta tutkimustietoa ihmisten elämänlaadusta, Kinnunen kertoo.

OECD elämänlaatua mittaava Better Life Index selvittää, missä maissa kansalaiset elävät turvallisimmin ja tyytyväisimmin. Suomi sijoittui vertailussa viimeksi kahdeksanneksi, ja parhaiten pärjäsimme koulutusta, ympäristöä ja turvallisuutta mittaavilla asteikoilla. Lisäksi Suomessa työn ja vapaa-ajan suhde on tasapainoissa: vain pieni osa väestöstä tekee ylipitkiä työpäiviä, toisin kuin muissa vertailumaissa keskimäärin.

– Keho ja mieli tarvitsevat päivittäistä palautumista, jotta työnteko säilyy hyvänä. Palautumiseen liittyvillä aktiviteeteilla ei ole väliä, oleellista on löytää itselleen sopivat tavat palautua. Yhtä lailla tärkeää on löytää lomalla oma tapansa rentoutua, Katja Kinnunen vinkkaa.

Työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt. Moni suomalainen tekee töitä myös lomalla.

– Jos työ on mielekäs osa elämää ja tuottaa voimavaroja, ei hetkellinen työasioiden miettiminen lomalla välttämättä haittaa. Rentoutuneena voi saada myös hyviä töihin liittyviä ideoita, Kinnunen muistuttaa.

– Olemme niin erilaisia, että on mahdotonta antaa yhtä kaikille sopivaa neuvoa siitä, miten kuuluisi lomailla. Yhdelle hyvä lomamiljöö on kaupungin vilinä, toiselle mökin laituri, kolmannelle ulkomaat ja jollekin tuttu koti, Kinnunen muistuttaa.

Työterveyshuollon ammattilaisten mielestä työstressistä palautumisessa hyödyllisintä ei ole pelkkä löhöily, vaan esimerkiksi jonkin vaativan kognitiivisen tehtävän tekeminen.

– Toiset tykkäävät, että loma on kalenteroitu täysin, toiset taas haluavat mennä sinne minne tuuli kuljettaa. Lomalle asetettujen odotusten olisi hyvä olla maltillisia, sillä kaikkea voi tapahtua. Loma vaatii väljyyttä ja realistisuutta. Kun ottaa tämän huomioon, voi palata töihin virkistyneenä.