Sodexo aloitti yhteistyön Omenasiepparin kanssa

11.9.2017

Sodexo on aloittanut ensimmäisten yritysten joukossa yhteistyön mahdollisuuksien mehua tuottavan Omenasiepparin kanssa. Yritys työllistää osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä henkilöitä ja kerää talteen Uudenmaan alueen ylijäämäomenoita.

Tempaus liittyy Sodexon jokavuotiseen Omenakeräykseen. Monissa ravintoloissa on omenasadon aikana piste, johon asiakkaat voivat tuoda omia ylijääneitä omenoitaan. Halukkaat voivat ottaa omenoita ja viedä mukanaan. Jos omenat eivät lähde kiertoon, ne lahjoitetaan nyt Omenasieppareille.

– Huomasimme jutun Omenasieppareista lehdestä ja laitoimme heille viestiä. Omenasieppareiden ja Sodexon arvomaailmat tuntuivat olevan niin lähellä toisiaan, että halusimme ehdottaa heille yhteistyötä. Meille kummallekin vastuullisuus on toiminnan keskiössä, kertoo Sodexon viestintäpäällikkö Marja Mäenpää.

Viime vuonna oli ennätyssuuri omenasato. Kaikki puut tuottivat järjettömästi omenaa, jopa liiaksi asti, ja monet tuskailivat, mihin he voisivat viedä omenoita, kun jäteasematkaan eivät ottaneet niitä enää vastaan. Tämän huomasi myös helsinkiläinen Susanna Pykäläinen.

– Satuin juuri silloin lentämään Norjaan ja luin lentoyhtiön lehdestä artikkelin norjalaisesta Anne Dubrausta, joka oli käynnistänyt Oslossa omenakeräyksen. Idea oli mielestäni loistava. Kävi ilmi, ettei kukaan Suomessa vielä tehnyt mitään vastaavaa. Olin juuri itse valmistumassa maisteriksi ja joutumassa kortistoon. Mietin, että paljon fiksumpaahan on perustaa omaa arvomaailmaa heijastava yritys ja laittaa kaikkensa siihen, kertoo Pykäläinen.

– Pyrimme siihen, ettei mitään menisi tässä maailmassa hukkaan, ei ruokaa eikä ihmisten työpanosta.

Pykäläinen on halunnut työllistää ihmisiä, joiden työkyky on heikentynyt.  Omenasiepparit tekevät yhteistyötä Kehitysvammaliiton ja Autismisäätiön kanssa. Tällä hetkellä palkkalistoilla on 10 osatyökykyistä, kaksi tiiminvetäjää ja yksi logistiikkatyöntekijä.

– Omenasieppareiden toiminta istuu loistavasti Better Tomorrow -yhteiskuntavastuuohjelmaamme. Pyrimme Omenasieppareiden tavoin vähentämään jätteitä ja hävikkiä. Yhteiskunnallisina toimijoina taas pyrimme edistämään erilaisuutta ja suvaitsevaisuutta. On meidänkin arvojemme mukaista, että Omenasiepparit työllistävät vaikeammin työllistettäviä, toteaa Sodexon Sari Punkkinen, joka vastaa Sodexolla laatu- ja ympäristöasioista.

Lahjoitetuista omenoista puristetaan Sipoon mehustamossa mehua, joka pullotetaan Hommanäsin kartanossa Porvoossa. Pykäläisen mukaan jokainen pullollinen on erimakuinen yhdistelmä, sillä mehustuksessa kaikki omenalajikkeet sekoittuvat keskenään. Pullotettu mehu päätyy myyntiin Stockmannin Herkkuihin ja Kansallismuseon kauppaan. Kansallismuseo nimittäin lahjoittaa omien omenapuidensa sadon Omenasieppareille.

– Olemme nyt keränneet omenoita muutaman päivän ajan ja on ollut ilo huomata, miten nopeasti työntekijöiden ystävyyssuhteet ovat lähteneet syvenemään. Kaikki ihmiset haluavat olla osa työyhteisöä. Siinä syntyy luottamus ja ilo siitä, että saa toimia toisten kanssa.

Vaikka omenavuosi on ollut toistaiseksi aika kehno, Pykäläinen ei valita, sillä huonompi sato on mahdollistanut rauhallisemman aloituksen.

Pykäläinen toivoo, että mahdollisimman moni ilmoittautuisi vielä omenoiden lahjoittajaksi.

– Kuka tahansa voi Uudenmaan alueella ilmoittautua, meillä ei ole rajaa sen suhteen, kuinka paljon tai vähän omenaa pitäisi olla. Jos on ylimääräisiä, tulemme mielellämme poimimaan.