Vanhusten lahja syntyi yhdessä

7.12.2017

Suomi 100 -juhlavuoden teema on nimeltään Yhdessä, ja saman teeman hengessä sodexolaiset virkkasivat Kannelmäen palvelutalon asukkaille sinivalkoiset torkkupeitot. Peitot parantavat konkreettisesti kylmästä kärsivien vanhusten elämänlaatua ja kertovat, ettei heitä ole unohdettu.

Itsenäisyyspäivän aattona Kannelmäen palvelutalossa kokoonnuttiin juhlimaan 100-vuotiasta Suomea. Sodexolaiset juhlistivat tilaisuutta kansallispuvuissa.

- Halusin, että tekisimme Sodexon toimistolla jotain yhdessä, ja samalla syntyi ajatus torkkupeitoista. Olemme aikaisemminkin tehneet erilaisia hyväntekeväisyystempauksia ja sanoinkin, että jos saamme tarpeeksi monta peittoa aikaan, luovutan ne itse palvelutalon asukkaille kansallispuvussa. Ja näin sitten kävi, idean äiti kehitysjohtaja Tiina Yrjölä nauraa.

Yhdessä tekemisen lisäksi sodexolaiset halusivat osoittaa arvostusta ikäihmisiä kohtaan.

- Jokainen näistä tilkkupeitoista on virkattu lämmöllä ja rakkaudella. Moni vanhus kärsii yksinäisyydestä ja halusimme lahjalla osoittaa, ettei heitä ole unohdettu.

Yrjölä ja muut peittoja virkanneet sodexolaiset luovuttivat lahjan juhlallisesti Kannelmäen palvelutalon itsenäisyysjuhlassa. Vanhukset olivat myös muistaneet vastavuoroisesti sodexolaisia. Palvelutalossa asuva Eeva-Liisa Toivanen luovutti asukkaiden tekemät lankalinnut sekä sydämen muotoisen kortin, johon hän oli ollut itse mukana kirjoittamassa värssyä.

- Sydämiä ja sydämellisyyttä ei koskaan ole liikaa, Toivanen oli korttia tehdessään todennut.

Lämmin ja arvokas ele

Ajatus peittojen lahjoittamisesta juuri Kannelmäen palvelutaloon tuli Sodexon aluevastaava Elina Alilalta, joka vastaa palvelutalon ravintolasta.

 - Olemme Elinan kanssa kehittäneet Suomen 100-vuotijuhlan kunniaksi vietettävän Syödään yhdessä -kampanjan ajan makuelämyksiä, jotka ovat pitäneet sisällään niin suomalaisia perinneruokia, kuin matkoja ulkomaiden makuihin. Meillä on ollut esimerkiksi brasilialainen ruokateema. Keksimme, että voisimme kutsua myös sodexolaiset mukaan itsenäisyysjuhlaamme, Kannelmäen palvelutalon toimintaterapeutti Anneli Willman kertoo.

Willmanin mukaan aulassa ruokailevat vanhukset ovat valitelleet kylmää, joten villaiset torkkupeitot tulevat aidosti tarpeeseen.

- Peitot ovat myös lämmin ele, joka kertoo ikäihmisille, että he ovat arvokkaita. Osa vanhuksista on muistisairaita. Vaikka he eivät muistaisi juhlaa jälkikäteen, peiton lämpö koskettaa joka kerta kun siihen kääriytyy.

Kymmenen peittoa lahjoitettiin palvelutalon asukkaiden yhteiseen käyttöön. Lottana vain 13-vuotiaana talvisodassa palvellut Irma Lähdesmäki sai yhdennentoista peiton itselleen.

- Ei voi olla totta! Tässähän tulee ihan vedet silmiin. Peitto on aivan ihana, niin kauniit sinivalkoiset värit, ihasteli silminnähden liikuttunut Lähdesmäki.

Sodexolaiset virkkasivat Kannelmäen palvelutalon asukkaille torkkupeitot

Tiina Yrjölä (vas. mikrofonin kanssa), Risto Sunberg, Sinikka Järvinen, Minna Brace, Sirpa Aly ja Sari Vehkajärvi lahjoittivat peitot.

Lotta Irma Lähdesmäelle lahjoitettiin oma peitto

Lotta Irma Lähdesmäelle lahjoitettiin oma peitto.