Sodexon keittiömestari vieraili ruokalähettiläänä Yhdysvalloissa

16.3.2018

JAMKin keittiömestari Lassi Heinonen vastaa puhelimeen hieman väsyneenä, mutta onnellisena. Hän on juuri palannut kuukauden Yhdysvaltojen matkaltaan, jonka mahdollisti Sodexon Global Chef -vaihto-ohjelma.

– Kiersin neljän viikon aikana yhdeksän eri ravintolaa ja jokaisessa vietin muutaman päivän. Reissusta on kulunut vasta niin vähän aikaa, että kokonaiskuvaa en vielä pysty hahmottamaan. Kaiken kaikkiaan kyllä todella hieno ja vauhdikas reissu takana, Heinonen kertaa.

Heinonen haki vaihto-ohjelmaan jo vuosi sitten, mutta tuolloin matka peruuntui. Tällä kertaa hän tuli valituksi esimiehensä ehdotuksesta. Global Chef on Sodexon kansainvälinen, Executive Chef -tason kokkien vaihto-ohjelma. Kokit osallistuvat eri maiden toimipisteiden työskentelyyn, jututtavat asiakkaita ja kertovat oman maansa ruokakulttuurista. Heinonen kertoo vierailleensa vaihto-ohjelman aikana viidessä eri osavaltiossa. Matka alkoi Texasista, jatkui Alabamaan, sieltä Georgiaan, Etelä-Carolinaan ja lopuksi Louisianaan. Vierailut painottuivat Sodexon yliopisto- ja sairaalaravintoloihin.

– Valmistin amerikkalaisille perinteisiä suomalaisia ruokia. Tarjolla oli muun muassa riistakäristystä, lohi- ja herkkusienikeittoa, paahdettua siikaa, lihapiirakkaa, savustettua peuraa ja grillattua naurista. Yhdysvalloissa on erittäin vahva uppopaistokulttuuri. Muutos, että ruuat valmistettiin ilman rasvakeitintä, oli heille todella iso juttu, hän kertoo.

Savustettu peura, lohiruoat ja herkkusienikeitto saavuttivat huiman suosion. Ennakkoluulotta uusiin makututtavuuksiin ei kuitenkaan heti suhtauduttu.

– Ennakkoluulot olivat jopa niin vahvoja, että joitain ruokia ei uskallettu edes maistaa tai valita valmistettavaan reseptiikkaan, koska ei tiedetty, mitä ne ovat. Kun asiakkaat ja ravintolan henkilökunta sitten kuitenkin uskaltautuivat maistamaan, he pitivät uusista mauista. Amerikkalaisilla olisi kehitettävää maistelemiskulttuurin ja makujen avarakatseisuuden suhteen. Myös oivallus siitä, että yksinkertaisemmallakin maustamisella voi saada hyvänmakuista ruokaa, eikä pääraaka-ainetta tarvitse aina uppopaistaa, kehittäisi ruokakulttuuria terveellisempään suuntaan, Heinonen pohtii.

Heinosen huomioiden mukaan amerikkalainen ruokakulttuuri on lihapainotteista eikä kasviksia juurikaan käytetä. Pääraaka-aineena suosittiin pitkälti kanaa ja jopa jäätelöä uppopaistettiin. Mutta mitä suomalaiset voisivat puolestaan oppia amerikkalaisilta?

– Suomalainen ruoka on lähtökohtaisesti kevyempää ja terveellisempää, mutta asiakaspalvelupuolella olisi vielä opittavaa. Yhdysvalloissa asiakas todella nostetaan jalustalle ja asiakaspalvelun merkitys ymmärretään myös liiketoiminnan kannalta, hän sanoo.

Heinonen kertoo lähteneensä reissuun avoimin mielin. Siksi – ja oikeastaan juuri siksi, matkalta tarttuikin niin paljon mukaan. Esimerkkeinä Heinonen mainitsee kielitaidon kehittymisen, uudet hyvät ystävät ja monet pienet käytännön kikat.

– Olen luonteeltani sellainen, että tulen toimeen kaikkien kanssa. Kun on reissussa avoimin mielin ja heittäytyy paikan ja kulttuurin vietäväksi, saa matkasta hurjan paljon enemmän irti. Tätä elämänohjetta noudatan itse ja suosittelen sitä myös muille, hän summaa.