Suurin osa eli 65 % ravintolatoiminnan energiankulutuksesta menee lämmitysenergiaan ja seuraavaksi suurin energiasyöppö on itse aterioiden valmistamiseen, kylmäsäilytykseen sekä astioiden pesuun tarvittava energia joka muodostaa n. 26 % kokonaisenergiankulutuksesta. Viikolla 41 vietetään energiansäästöviikkoa ja kampanjoidaan #AstettaAlemmas energiansäästövinkkien avulla.

Sodexo ravintoloissa osallistumme kampanjoimaan, että sähköä riittää tulevalla lämmityskaudella kaikille arjen tarpeisiin. Käytämme ainoastaan vihreää sähköä ja kiinnitämme erityistä huomiota omiin toimintatapoihimme, kuten siihen milloin keittiölaitteet laitetaan päälle ja varmistamme myös laitteiden säännönmukaisen puhdistuksen ja huollon. Sähkön riittävyyteen pidemmällä aikavälillä voidaan vaikuttaa sillä, että me kaikki muutamme toimintaamme pienillä energiaa säästävillä teoilla.

Kokosimme muutaman vinkin miten myös sinä voit säästää sähkönkulutusmenoissa

  1. Suhteuta valmistettavan ruoan määrä perheen nälän ja koon mukaan. Mikroaaltouuni vie uunia vähemmän sähköä ja koska kuumennusaika on lyhyempi myös ravintoaineet säilyvät paremmin esimerkiksi kasviksissa ja marjoissa. Toimisiko tänään valmis Simply to go ateria? Jos päädyt valmistamaan ruokaa alusta saakka itse valmista ruokaa kerralla enemmän, hyödynnä uunin alku ja jälkilämpö, käytä kantta ja kiehauta vesi vedenkeittimessä.

  2. Veden laskeminen kuluttaa myös sähköä, mutta jos ruoka-astiat huljauttaa heti syönnin jälkeen ei tarvita pitkä pesuohjelmaa astianpesukoneessa. Täytä kone aina kokonaan täyteen ja varmista, että kodin laitteet ovat mahdollisimman energiatehokkaita. Etätyöntekijän kannattaa pestä pyykit ja astiat klo 11-15 välisenä aikana, sillä silloin yleinen sähkönkulutus on pienempi. Samalla saa pienen tauon.

  3. Sähkölaitteiden valmiustila ja erilaiset laturit saattavat mallista riippuen viedä sähköä. Sulje tietokoneesi yöksi ja poista tarpeettomat laitteet ja laturit pistorasioista. Tämä myös säästää laitteiden käyttöaikaa.

Lisää vinkkejä mm. kevyempään kaasujalkaan ja kestävämpään työmatkaan sekä kodin astetta säädetympiin LVIS ratkaisuihin löytyy astettaalemmas.fi/saastovinkit sivuilta.