Afrikka ei ole pelkästään ihmiskunnan kehto, vaan siellä syntyi myös täysin uudenlainen ruokakonsepti noin 500 000 vuotta sitten: lämmin ruoka. Tutkijat uskovat, että joku yksinkertaisesti pudotti lihanpalan leirinuotioon, jolloin huomattiin, että lihaa oli helpompi pureskella ja että se maistui paremmalta. 

Afrikkalainen keittiö on maailman vanhin, mutta silti sieltä on rantautunut pohjolaan yllättävän vähän reseptejä. Valtavan kokoisen maanosan kulttuuri- ja ruokatarjonta tarjoaa elämyksiä laidasta laitaan, ja vaihtelu eri alueiden välillä on suurta. Toisinaan kahta erilaista ruokakulttuuria erottaa vain yksittäinen joki.

Afrikkalainen keittiö voidaan jakaa neljään pääalueeseen. Pohjoisessa syödään paljon lampaanlihaa, kuskusta ja pataruokia. Etelä-Afrikan keittiötä kutsutaan usein sateenkaarikeittiöksi, koska se on sekoitus afrikkalaista, eurooppalaista ja aasialaista ruuanlaittoa. Tavanomaisia ruokapöydän antimia ovat grillattu ja kuivattu liha, hapatettu maito ja olut. Lännessä maistellaan tärkkelyspitoista ruokaa, jota usein tarjoillaan voimakkaasti maustettujen kala-, kana- tai riistamuhennosten kanssa. Myös itäisessä Afrikassa syödään paljon tärkkelyspitoista ruokaa, kuten juureksia sekä maissi- ja hirssipuuroa. Proteiinia syödään vain vähän, ja lihapatoja ja aromaattisia curryruokia syödään usein vain juhlissa ja pyhäpäivinä. 

Tarkista oman ravintolasi ruokalista osoitteessa https://www.sodexo.fi/ravintolat

Kokeile kotona afrikkalaista sakay-maustekastiketta, jota voit käyttää mausteena, marinadina tai dippinä. 

40 g valkosipulipyreetä

30 g savuchilipyreetä

20 g inkivääripyreetä

½ dl rypsiöljyä

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi pyreeksi. Ohuemman kastikkeen saat lisäämällä öljyn määrää. Jos haluat kastikkeesta miedompaa, vähennä chilin määrää.

 

Tutustu afrikkalaiseen keittiöön ja löydä oma suosikkisi!