Mukulakasvit kasvavat maan alla, missä ne imevät ja varastoivat arvokkaita ravinteita käytettäväksi talven aikana. Ne sisältävät runsaasti hiilihydraatteja ja ovatkin arvokas energianlähde. Niitä voidaan käyttää monella eri tavalla, kuten keitettynä, paistettuna tai muusina.

Peruna on eniten syöty mukulakasvi, josta on jalostettu tuhansia lajikkeita. Peruna on peräisin Etelä-Amerikasta Andien alueelta, ja Suomessa perunoita on nähty ainakin 1720-luvun lopulta. 

Myös hieman harvinaisempien mukulakasvien kasvattaminen ja syöminen tekevät ravintojärjestelmästämme kestävämmän ja ruokavaliostamme monipuolisemman. Perunan rinnalle virkistäväksi mukulavaihtoehdoksi on kotitalouksissa noussut bataatti. Tämä ei kuulu syyttä Future 50 -tutkimuksessa noteerattuihin kasviksiin. Bataattia voidaan hyödyntää pitkälti perunan tapaan, mutta sen maku on perunaa makeampi ja eksoottisempi.

Sekä peruna että bataatti ovat hyvin tärkkelyspitoisia juureksia ja sopivat erinomaisesti aterian hiilihydraattilisukkeeksi. Molemmilla on omat etunsa: bataatissa on hieman enemmän kuitua ja A-vitamiinin esiasteita kuin perunassa, mutta perunassa on enemmän kaliumia ja C-vitamiinia.

Sekä perunan että bataatin kuoressa on runsaasti terveellisiä ravintoaineita.

Voit hyödyntää kuoria esimerkiksi valmistamalla niistä herkullisia perunankuorisipsejä tai muusin valmistuksessa: hauduta perunankuoria maidossa, jonka lisäät sitten perunoiden sekaan ennen niiden muussausta. Näin vähennät samalla ruuanvalmistuksessa syntyvää hävikkiä.

 

Lue lisää Future 50 tutkimuksesta.

Tämä on osa kolmisarjaista julkaisuamme, lue edellinen julkaisumme:

Aloita löytöretki värikkäiden juuresten maailmaan