Nimestään huolimatta punakaali on kameleonttimainen vihannes, jonka väri vaihtelee maaperän pH-arvon perusteella. Se kasvaa parhaiten aurinkoisissa olosuhteissa kosteassa savimaassa. Laajalti Amerikassa, Euroopassa ja Kiinassa kasvatetulla punakaalilla on hieman pippurinen maku ja rapea rakenne.

Punakaali sisältää runsaasti vitamiineja ja rautaa: esimerkiksi 10 kertaa enemmän A-vitamiineja ja jopa tuplasti enemmän C-vitamiinia ja rautaa valkokaaliin verrattuna. Se on myös ympäristöystävällistä ruokaa, sillä Suomessa avomaalla kasvatetulla punakaalilla on pieni hiilijalanjälki.

Punakaalia voidaan käyttää valkokaalin tapaan, ja ulkonäkönsä vuoksi se tuo esimerkiksi salaatteihin lisäväriä. Punakaali maistuu monessa muodossa: raakana, uunissa kypsennettynä, keitettynä ja grillattuna. Kypsennettäessä sen maku muuttuu makeammaksi ja väri sinertäväksi. Jos kuitenkin haluat säilyttää punaisen värin, lisää joukkoon hieman etikkaa tai vaikkapa sitruunamehua.

Punakaali säilyy varastoituna pitkään, kun sitä pidetään kylmässä, noin 2–4 asteen lämpötilassa.

 

Näin teet itse herkullista pikkelöityä punakaalia, jota voit käyttää lisukkeena esimerkiksi burgerien kanssa:

Tarvitset: 

  1. 500 g punakaalia
  2. 150 g punasipulia
  3. 1,5 rkl merisuolaa
  4. 4–6 timjamin oksaa

 

Pikkelöintiliemeen tarvitset:

  1. 3 dl omenatäysmehua
  2. 1,5 dl punaviinietikkaa
  3. 1,5 dl sokeria
  4. 8 maustepippuria

Leikkaa pesty punakaali ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Laita kasvikset kulhoon ja sekoita joukkoon suola ja timjamin oksat. Laita paino päälle noin tunnin ajaksi, minkä jälkeen valuta pois liemi kaalia painellen.

Kiehauta pikkelöintiliemen ainekset ja kaada neste kasvisten päälle. Anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan. Pikkelöity punakaali säilyy jääkaapissa pari viikkoa.