Viime vuonna Sodexon ravintoloissa tarjolla olevasta syömäkelpoisesta lounasruoasta päätyi roskiin yli 300 000 kilogrammaa – määrä vastaa yli 3000 ruokailijan annosta joka ikinen päivä. Kolmannes tästä määrästä jäi yli lautastähteinä ja loppu oli sellaista joka jouduttiin tarjoiluajan päätyttyä heittämään pois. Tämä tarkoittaa, että keskimäärin sinunkin ravintolassa 60 annosta syömäkelpoista lounasruokaa päätyy hävikkiin päivittäin.

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään jälleen 13.–19.9.2021. Hävikkiviikon innoittamana järjestämme kampanjan, jonka aikana haastamme kaikki asiakkaamme mukaan hävikkitalkoisiin. Kaikki ravintolamme, jotka saavat myytyä lounaalla tarjolla olevan ruoan viimeistä murua myöten, listataan tälle sivustolle*. Näiden ravintoloiden asiakkaat myös palkitaan makoisasti.

 Tiesithän, että on useita keinoja vaikuttaa ruokahävikin määrään? 
 

Tässä muutama:

1) Pelasta hävikkivaarassa olevaa lounasruokaa lounasajan loppupuolella vaikkapa päivälliseksi perheelle kotiin vietäväksi.

2) Pakkaa lounasruokaa mukaasi seuraavan päivän etätyöpäivää varten. Ruoka säilyy jäähdytettynä noin vuorokauden ajan.

3) Oletko jo kokeillut ravintoloissamme tarjolla olevia valmiita take away- ja Simply to go -sarjan aterioita? Simply to go -ateriat säilyvät syömäkelpoisena ravintola-annoksia pidempään, eikä niistä koidu valmiiksi pakattuina juurikaan tarjoiluhävikkiä.

4) Ota ruokaa lautaselle nälän, älä tottumuksen mukaan. Lisää voi aina tarvittaessa santsata.

Tiesitkö, että?

Kerran valmistetulla, hukkaan heitetyllä ruoalla on suuri hiilijalanjälki, sillä raaka-aineiden kasvattamiseen ja niiden kuljettamiseen, ruoaksi valmistamiseen ja edelleen tarjollepanoon on käytetty paljon luonnonvaroja. Kaatopaikalle päätyvä jäte aiheuttaa metaanipäästöjä, joka kiihdyttää globaalia ilmastonmuutosta. Ruokahävikin vähentäminen on merkittävä yksittäinen tekijä jolla me kaikki voimme päivittäin vaikuttaa ympäristömme ja elinolojemme tulevaisuuteen. Muun muassa lisääntynyt etätyö on vaikeuttanut asiakasmäärien ennustamista ravintoloissa. Koska pyrimme siihen, että jokainen löytää mieleisensä vaihtoehdon ja että ruokaa riittää kaikille halukkaille koko lounasajan, ruokaa jää väistämättä hukkaan.

* Kampanja ei koske koulu ja hoiva asiakkuuksia. Kampanjassa mukanaolevat ravintolat ovat sellaisia joissa asiasta on sovittu asiakkuuden kanssa. Jonkin vaihtoehdon loppumisesta kommunikoidaan erikseen. Ruoan monipuolisuus ja soveltuvuus eri ruokavalioihin taataan myös kampanja-aikana.

Ravintolat, jotka pääsivät tavoitteeseen

Kampanja päättynyt