Ruokahävikkiä muodostuu kaikissa ruokaketjun vaiheissa elintarvike-alan yrityksissä; niin ravintoloissa kuin kaupoissa. Tutkimusten mukaan suurin hävikki syntyy kuitenkin suomalaisissa kotitalouksissa, etenkin yhden hengen talouksissa ja lapsiperheissä, joissa valmistettavan ruoan määrää voi olla vaikea arvioida. Suomalaisessa kodissa arviolta 45-60 kg ruokaa vuodessa päätyy hukkaan. Henkilöä kohden tämä tarkoittaa n. 100 € arvosta ruokaa.

Tiesitkö? Suomessa kodeissa heitetään 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin. Väkilukuun suhteutettuna se on 20-25 kg syömäkelpoista ruokaa.

Hävikkiviikkoa vietetään jälleen 7.-13.9. ja tänä vuona viikon teemana on Ruokahävikki arjessa – keinot ruokahävikin vähentämiseen. Tästä inspiroituneena halusimme jakaa muutaman vinkin arjen ruokahävikin pienentämiseksi.  

  1. Osta seuraavan päivän ateria mukaasi henkilöstö- tai opiskelijaravintolastasi. Useammat ravintolat tarjoavat take-away ruokaa sekä lounaan loppupuolella päivän lounasta edullisemmin. Säästät niin ruoanvalmistukseen kuluvassa ajassa kuin sähkön- ja vedenkulutuksessa. Samalla autat ravintolaa pienentämään hävikkiä.
  2. Jos ruokaa jää yli, pakasta se annosrasioihin ja käytä myöhemmin. Pakkasessa valmis ruoka säilyy hyvänä jopa 3 kuukautta.
  3. Kaupassa huomioi pakkauskoot.  Edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa pakkauksesta jää lopulta käyttämättä. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän ruoan.
  4. Muista, että parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.
  5. Ota ruokaa lautasellesi nälän, älä tottumuksen mukaan. Lisää voi aina tarvittaessa santsata.

Lisää vinkkejä löydät  Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestäjän Kuluttajan sivuilta.

Jaa oma arjen hävikkivinkkisi somessa: #arvostanruokaa #hävikkiviikko