Pinaatti on ruohokasveihin kuuluva vihannes, jonka kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti etenkin Amerikassa 1930-luvulla. Osaltaan suosion kasvusta saadaan kiittää sarjakuvahahmo Kippari-Kallea, joka saa ylivertaiset voimansa syömästään pinaatista. 

Vaikka pinaatti ei sisälläkään supervoimia, siitä saadaan monia tärkeitä ravintoaineita. Siinä on erityisen paljon A-, C- ja K-vitamiinia sekä folaattia (B-vitamiini), ja se sisältää rautaa sekä muita kivennäisaineita ja fytoravinteita. Pinaatti auttaa ruuansulatuksessa, sillä se helpottaa ummetusta ja suojaa vatsan limakalvoja. Siinä oleva luteiini tukee näkökykyä ehkäisemällä kaihia ja silmänpohjanrappeumaa. Pinaatin vitamiinit ja mineraalit auttavat myös kuivaan ihoon.

Pinaatti on punajuuren, mangoldin ja kvinoan sukulainen. Se kasvaa nopeasti ja sopii viileämpäänkin ilmastoon, jossa sitä voidaan viljellä ympäri vuoden.

Pinaatinlehtiä syödään kaikkialla maailmassa tuoreena, keitettynä tai paistettuna, ja sitä voidaan lisätä curryihin, keittoihin, pastaruokiin ja muhennoksiin. Pinaattia voidaan tarjoilla myös sellaisenaan lisukkeena tai tuoreena salaatissa.

Kevät on viherpeukaloiden aikaa, ja myös pinaatin kasvattaminen kotioloissa on helppoa. Se onnistuu vaikkapa ruukussa tai parvekelaatikossa aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa. Kasvualustana voi käyttää kaupasta saatavaa multaseosta, joka on hyvä pitää tasaisen kosteana. Sato kannattaa poimia ennen kukintaa, kun lehdet ovat sopivan kokoisia.

 

Lue lisää Future 50 tutkimuksesta

 

Tämä on osa kolmisarjaista julkaisuamme, lue edelliset julkaisumme:

  1. Aloita löytöretki värikkäiden juuresten maailmaan
  2. Bataatti vai potaatti? Mukulakasvien klassikoista on moneksi