Syyskuussa Sodexo ravintoloissa vietetään useita vastuullisia ruokapäiviä. Näiden innoittamana haluamme kannustaa myös sinua tekemään vastuullisia päätöksiä, olit sitten kotona tai valmiissa pöydässä. 

Katso tästä vinkkejä miten voit vaikuttaa arjessasi kestävämpään huomiseen:

 

Syyskuussa vietetään

  1. 4.9. Suomalaisen ruoan päivä
  2. 12.9. Valtakunnallinen hävikkiviikko
  3. 21.9. Nollapäästöpäivä

Suomalaisen ruoan päivä

Suomalaisen ruoan päivää vietetään juhlistaaksemme suomalaista puhtautta, osaamista sekä vastuullisuutta.

Sodexon tavoitteena on kasvattaa kotimaisten raaka-aineiden hankintoja. Siipikarjanliha ja lähes kaikki käyttämämme naudanliha onkin jo 100 % kotimaista.  Kaikki tarjoamamme ruoka on aina paikan päällä, Suomessa valmistettua.

Hävikkiviikko 2022
Ota lautaselle se määrä jonka syöt. Lisää saa aina hakea!

Ruokakassiin valittavat suomalaiset tuotteet tunnistaa helposti kaupan hyllyiltä etsimällä sinivalkoista Hyvää Suomesta -merkkiä. #suomalaisenruoanpäivä

Valtakunnallinen hävikkiviikko

Hävikin vähentäminen on yksittäinen vaikuttavin tapa vähentää ympäristön kuormittumista. Maailmanlaajuisesti ruokaa heitetään roskiin määrä, jolla voisi ruokkia 2 miljardia ihmistä vuodessa. Suomalainen heittää ruokaa roskiin keskimäärin 20-25 kg eli noin 100 € arvosta. Kotitaloudet ovatkin suurin ryhmä jossa ruokahävikkiä muodostuu, edustaen 33 % koko ruokaketjusta. Ravintoloissa tuotetusta ruoasta noin kuudesosa päätyy hävikkiin ja ravintolat edustavat 17 % tästä ruokaketjussa syntyvästä hävikistä. 

Sodexolla tavoitteemme on vähentää toiminnastamme syntyvä hävikki puoleen vuoteen 2025 mennessä. Hävikkiviikon aikana ravintoloissa halutaan kannustaa keskusteluun hävikistä ja sen vähentämisen tärkeydestä. 

Kodin ruokaostoksia voi helpottaa esimerkiksi ottamalla kuvan jääkaapin sisällöstä ennen kauppareissua. Muista, myös että edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa ruoasta jää käyttämättä. Jaa omat vinkkisi sinun ruokahävikin vähentämiseen somessa #hävikkiviikko.

Nollapäästöpäivä

Kehitys CO2 Sodexo ravintoloissa
Sodexon toiminnasta johtuvien kasvihuonepäästöjen kehitys (2017-2021)

EU maissa on asetettu tavoite ilmastoneutraalisuudelle vuoteen 2050 mennessä. Maankäytöllä ja biotaloudella on suuri merkitys ilmastomuutoksen vastaisessa työssä. Metsittäminen ja hiilinielujen kehittyminen vaatii kuitenkin useita kymmeniä vuosia. Hiilijalanjäljen rinnalla puhutaan hiilikädenjäljestä, eli positiivisten ilmastovaikutusten lisäämisestä. Siinä missä jalanjälki mittaa kasvihuonekaasujen määrää, hiilikädenjälki ilmoittaa tuotteiden tai palvelun positiivisesta vaikutuksesta ilmastoon verrokki palveluihin tai tuotteisiin nähden. Tutustu tarkemmin VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimusraporttiin

Suomen Sodexo ravintoloissa olemme onnistuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjämme 49,2 %, kansainvälinen tavoitteemme ollessa 34 % vuoteen 2025 mennessä (vertailu vuoden 2017 päästöihin nähden).  Kehitys on oikea, mutta meillä on paljon vielä tehtävää mm. ravintoloiden energiankulutuksessa. #nollapäästöpäivä

Tiesitkö?

Lähes 70 % Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy asumisesta, matkustamisesta ja ruokailusta. Kuinka suuri on sinun hiilijalanjälkesi ja millainen vaikutus sinun arjen valinnoilla on? Testaa: sitoumus2050.fi/elamantavat#/

Tutustu Sodexon yritysvastuun toimenpiteisiin ja niiden vaikuttavuuteen kansainvälisesti Sodexo Groupin sivuilta.

 

* Alkuperäiset tietolähteet. Tutustu aiheisiin tarkemmin: